اولئیک اسید یا اسید چرب اولئیک چه خصوصیات و کاربردهایی دارد

چکیده:

روغن های گیاهی (Oil) و روغن های حیوانی (Fat) مجموعه ای از انواع تری گلیسیریدها و اسیدهای چرب آزاد می باشند. اولئیک اسید، در بسیاری از روغن­ های گیاهی و همچنین چربی­ های حیوانی یافت می ­شود. شرکت چرب شیمی که پیشرو در صنعت اولئوشیمی (اولئوکمیکال) در کشور می­ باشد، محصول اسید چرب اولئیک را با بالاترین کیفیت از روغن های خام  کلزا، کانولا، زیتون در گریدهای مورد نیاز صنایع مختلف تولید می ­نماید. اولئیک اسید کاربردهای فراوانی در صنایع آرایشی و بهداشتی، مواد غذایی، نساجی، شوینده­ ها، آلکید رزین ها و … دارد.

اولئیک اسید (Oleic Acid) که نام سیستماتیک آن اکتادسنوئیک اسید است، یکی از انواع اسیدهای چرب موجود در انواع روغن ­های گیاهی و چربی ­های حیوانی می باشد. اولئیک اسید، اسید چربی غیر اشباع با ۱۸ اتم کربن که به صورت زنجیری به هم متصل می باشند و دارای یک پیوند دوگانه با رنگ زرد کمرنگ بوده که در روغن های گیاهی کلزا، کانولا و زیتون که بیشتر از ۵۰ درصد موجود می باشد و همچنین با روش های جداسازی از روغن های گیاهی نظیر پالم اولئین و چربی های حیوانی نیز می توان آن را استحصال کرد. مشخصات اولئیک اسید در جدول زیر ارائه می گردد.

مشخصات فیزیکی و شیمیایی اولئیک اسید

مشخصه مقدار
ماده شیمیایی اولئیک اسید
ظاهر مایع زرد کمرنگ
نام علمی  اکتادسنوئیک اسید
فرمول شیمیایی C18H34O2
نمایه C18:1
دمای جوش(°C) ۳۶۰
دمای ذوب(درجه سانتیگراد) ۱۶/۳-۱۳/۳
دانسیته(g/ml) در °C 25 ۰/۸۹۵
جرم مولکولی(g/mol) ۲۸۲/۵

اولئیک اسید دارای فرمول شیمیایی C18H34O2 می باشد و از آنجایی که بخش قابل توجهی از ترکیب اسیدهای چرب موجود در روغن های ذکر شده از اولئیک اسید تشکیل شده است، محصول اسید چرب حاصل از این روغن ها را اولئیک اسید می نامند.

اولئیک اسید مصرفی در صنایع مختلف عموماً در ترکیبی با انواع اسیدهای چرب نظیر لینولئیک اسید (C18:2) لینولنیک اسید (C18:3) و درصدهای ناچیزی از پالمتیک اسید (C16:0) و دیگر اسیدهای چرب تولید می گردد که درصدهای این اسیدهای چرب در محصول اولئیک اسید وابسته به نوع روغن اولیه می تواند متفاوت باشد.

محصول شرکت چرب شیمی بر اساس میزان درصد اولئیک اسید موجود در آن (که در آزمایشگاه پالایشگاه و یا واحد R&D شرکت با بهره گیری از تجهیزات مدرن و دستگاه کروماتوگرافی گازی مشخصات و میزان آن بدست می آید) بسته به نیاز صنایع مختلف مصرف کننده از ۶۰% تا ۷۵% تولید و گرید بندی می­ گردد  و از لحاظ مشخصات ظاهری اسید چربی بی بو بوده که در دمای اتاق به صورت مایع است.

اولئیک اسید تولیدی در پالایشگاه چرب شیمی با درجه خلوص 100- 9/99 درصد بودهاولئیک اسید

اولئیک اسید تولیدی در پالایشگاه چرب شیمی با درجه خلوص ۱۰۰- ۹۹/۹ درصد بوده و در گریدهای مختلف با نام های تجاری اولئیک اسید و سوپر اولئیک اسید شناخته می شود و از لحاظ رنگ و دمای تیتر که دو مشخصه مهم برای این محصول می باشند در بالاترین کیفیت می باشد. همچنین با انجام آنالیزهای آزمایشگاهی سایر پارامترهای شیمیایی مانند، عدد یدی، عدد اسیدی، عدد صابونی و … تعیین می گردند که می­ توانید جهت اطلاع از نتایج، در صفحه اصلی سایت و در بخش محصولات به صفحه اولئیک اسید مراجعه نمایید.

اولئیک اسید کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است.

  • اولئیک اسید به صورت انواع نمک­ ها و دیگر نوع محصولات نظیر اتوکسیله که از واکنش اتیلن اکساید با اولئیک اسید حاصل می­ گردد، عمدتاً به عنوان سورفکتانت غیر یونی استفاده بسیاری در صنایع تولید محصولات آرایشی و بهداشتی دارد.
  • اولئیک اسید به عنوان امگا ۹ غالباً قسمتی از درمان‌ های خاص برای کاهش کلسترول می ‌باشد به این صورت که جایگزین چربی های اشباع شده می شود و موجب کاهش LDL (کلسترول بد) خواهد شد و می تواند برای سلامتی بدن مفید باشد.
  • اولئیک اسید در صنعت رنگ و رزین، در ساخت رزین های آلکیدی شورت اویل بکار می رود.
  • اولئیک اسید در تهیه اسپین فینیش (spin Finish) و عوامل آنتی استاتیک مورد استفاده در صنعت نساجی کاربرد دارد.
  • اولئیک اسید در تولید انواع پایدارکننده­ ها و امولسی فایرها مصرف می گردد.

جهت دریافت مشاوره علمی و تخصصی در خصوص این محصول و سایر محصولات شرکت و سفارش خرید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

در ادامه دیگر

مقالات مرتبط چرب شیمی

اسید چرب سویا

روغن سویا

در ادامه معرفی روغن های نباتی، در این مقاله به معرفی روغن سویا، ویژگی ها، خصوصیات و کاربردهای آن می­

ادامه مطلب »

دیدگاه شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *